Miere de tei

Mierea de tei este produsa de albine din nectarul florilor arborelui de tei, numit stiintific Tilia. Este una dintre cele mai apreciate sortimente de miere fiind bogata in vitamine si aminoacizi. Culoarea ei este galben deschis, iar cristalizarea ei se declanseaza la cateva luni dupa extragerea din faguri.
Mierea de tei este atat de delicioasa incat va schimba complet parerea celora care cred ca miere nu este altceva decat un amestec de zahar si apa. Culoarea sa variaza de la galben deschis la portocaliu inchis. Are un miros dulce-lemnos care poate fi recunoscut cu multa usurinta. Acest tip de miere cristalizeaza foarte repede, mai ales intr-un mediu rece. Mierea de tei este fluida, dar la inceputul toamnei capata un aspect vascos. In stare cristalizata, are un aspect untos cu cristale mari si albe. Mierea de tei cristalizata este mult mai dulce decat cea lichida. Aroma acestei varietati de miere este atat de puternica incat trebuie amestecata cu alte tipuri de miere, mai ales miere poliflora.
Mierea de tei este considerata ca fiind una dintre cele mai bune varietati de miere. Este foarte bogata in vitamine, mai ales cele din complexul B, amino acizi, polen si mana. Are un continut de polen foarte ridicat, din aceasta cauza nefiind recomandata persoanelor ce prezinta alergie la polen.
Mierea de tei are proprietati antispetice si din aceasta cauza este utilizata pentru a trata racelili, gripele, tusea si bronsita. Ea dizolva mucusul si curata gatul. Deasemenea, acest tip de miere este recomandat persoanelor ce sufera de stres si insomnie. Un pic de miere de tei, seara inainte de culcare este mai buna decat orice somnifer. Proprietatile sale anti-inflamatorii si anti-septice o fac ideal pentru a trata crampele si problemele renale.
Este bogata in vitamine, mai ales vitamina B1 (thiamina), si aminoacizi, in sedimentul ei granulele de polen ajungand pana la 70-80%. Cristalizarea ei se face spre toamna si are o consistenta untoasa, cristalele avand culoarea alba, mierea capatand un gust si o aparenta mai atragatoare. Are calitati linistitoare fiind prescrisa si in afectiunile sistemului nervos si in insomnii, fiind un bun si natural sedativ nervos.
Caracteristici miere:
Un kilogram de miere este echivalent sub raport caloric cu 1,680 kg carne de vaca, cu 50 de oua, cu 5,675 l lapte si cu aproximativ 40 de portocale. Mierea este un aliment delicios si foarte util sanatatii. Ea se poate consuma ca atare, sau ca adaos la ceai, lapte, alte bauturi, sub forma de tartine. Cu ajutorul mierii se pot prepara prajituri perfect tolerabile, care, dupa opinia nutritionistilor, pot inlocui prajiturile obisnuite, care sunt in general stimulatoare ale aciditatii.