Mierea poliflora

Mierea poliflora este obtinut din nectarul mai multor tipuri de flori. Culoarea si aroma sa variaza in functie de tipul de floare predominant.
Mierea poliflora este considerata de majoritatea specialistilor ca fiiind o miere completa, utilizata in tratarea a numeroasa boli si afectiuni. In compozitia sa intra vitamine din complexul B si C, enzime, acizi organici (acid lactic, acid gluconic) și diverse saruri minerale (fier, fosfor, calciu, potasiu). Este usor de asimilat datorita continutului sau de glucoza, sucroza si fructoza.
Mierea poliflora are o valoare energetica de 3000 de kcal la 1 kilogram. Chiar daca este cristalizata proprietatile ei vindecatoare nu se pierd. Specialistii recomanda ca mierea sa fie consumata cu moderatie, doua-trei lingurite amestecate cu lapte sau fructe, de doua-trei ori pe zi.
Acest tip de miere este recomandat pentru tratarea anorexiei, datorita continutului sau bogat in fier.
Mierea poliflora stimuleaza apetitul, faciliteaza procesul digestiv, imbunatateste activitatea inimii si a ficatului și determina o crestere a procentului de hemoglobina din sange. Este si un execelent remediu pentru oboseala fizica și psihica. Cosumul regulat previne probleme de crestere și demineralizarea oaselor.
De-a lungul timpului s-a impamantenit credinta ca mierea de salcam este superioara celei poliflore. Drept urmare mierea poliflora se vinde la un pret mult mai mic decat cea de salcam. Majoritatea apicultorilor si a nutritionistilor sunt insa de o alta parere.
Tipurile monoflore de miere, fie ca e vorba de miere de salcam, tei, zmeura, floarea-soarelui sau orice alt tip de planta, sunt inferioare mierii poliflore. Aceasta este obtinuta din nectarul mai multor tipuri de flori si contine toate minerale, vitaminele și substantele active prezente in plantele respective. Prin consumarea de miere poliflora o persoan obține un plus de vitamine și minerale transferate de albine de la planta la miere. Din aceasta cauza, mierea poliflora este varietatea de miere cea mai indicata in a fi utilizata in remediile naturiste.
Un alt remediu delicios pentru bolile de ficat, consta dintr-un amestec de miere poliflora si grapefruit. Seara, se curata grapefruitul, se taie in bucatele mici, patrate si se pune intr-un bol. Apoi se adauga doua lingurite de miere lichida sau o lingurita de miere cristalizata. Totul se amesteca, apoi se acopera bolul si se lasa asa pana a doua zi dimineata. Amestecul poate fi consumat la micul dejun, adugând astfel dietei dumneavoastra si un plus de minerale si vitamine. Copiii vor adora sa incepa ziua cu acest preparat dulce, parfumat si energizant
Datorita naturaletii sale, mierea de albine cristalizeaza in timp. Aceasta nu îi afecteaza calitatile. Daca se prefera lichida, se va incalzi moderat(max 40 gr), pe baie de apa
Proprietatile sale difera foarte mult in functie de regiunea din care este recoltata. De exemplu, mierea de la campie are o actiune antiseptica si sedativa mai puternica, spre deosebire de mierea poliflora din regiunile muntoase inalte, la care efectul antiinfectios se adreseaza in special aparatului respirator, iar efectul sedativ este inlocuit cu unul tonic nervos. In general, mierea poliflora este considerata cel mai complex tip de miere ca actiune terapeutica, ea ingloband nectarul de la cateva zeci, daca nu sute, de specii de plante medicinale.

Mierea Polifloră - este o miere cu un parfum deosebit, puternic, ce scoate în evidenţă multitudinea de arome diferite de polen. Mierea polifloră este deosebită obţinută de albine din varietatea florilor de câmp
Varietatea polenului din care provine, îi conferă acestui sortiment şi un conţinut bogat în vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, vitamina C, vitamina K etc) şi minerale (Ca, Mg, Fe, Bor – ajută la sintetizarea vitaminei C), fiind recomandată în alimentaţia copiilor şi a vârstnicilor.
Datorită cantităţii sporite de hormoni pe care aceasta îi conţine, ajută la vindecarea rapidă a rănilor şi arsurilor. Rănile bandajate imediat cu miere se vindecă uşor, fără infecţii şi cu mai puţine cicatrici decât în cazul altor tratamente
Caracteristici miere:
Un kilogram de miere este echivalent sub raport caloric cu 1,680 kg carne de vaca, cu 50 de oua, cu 5,675 l lapte si cu aproximativ 40 de portocale. Mierea este un aliment delicios si foarte util sanatatii. Ea se poate consuma ca atare, sau ca adaos la ceai, lapte, alte bauturi, sub forma de tartine. Cu ajutorul mierii se pot prepara prajituri perfect tolerabile, care, dupa opinia nutritionistilor, pot inlocui prajiturile obisnuite, care sunt in general stimulatoare ale aciditatii.