PENTRU A PASTRA CALITATILE SI INSUSIRILE SPECIFICE ALE MIERII NATURALE RECOMANDAM URMATOARELE

NU INCALZITI MIEREA LA MAI MULT DE 35-40 grade Celsius
Recent extrasa din faguri, mierea curge usor, deoarece pastreaza inca temperatura stupului de circa 35 grade C. Pe masura ce aceasta temperatura scade, devine din ce in ce mai vascoasa si incepe sa cristalizeze.
Acest proces de cristalizare variaza de la un sortiment de miere la altul. Cu cat procentul de glucoza este mai ridicat, cu atat mierea cristalizeaza mai repede si invers. Mierea de salcam care are procentul de glucoza cel mai scazut iar procentul de fructoza cel mai ridicat, cristalizeaza cel mai greu. In functie de procentul de fructoza, aceasta miere poate cristaliza chiar si dupa mai multi ani. La polul opus este mierea de rapita, care, avand procentul de glucoza cel mai ridicat, cristalizeaza foarte repede.De obicei, produsul aflat in comert, ambalat in borcane de sticla, este tratat prin diferite metode astfel ca mierea se pastreaza in forma fluida mult timp.
Este bine sa retinem ca valoarea mierii cristalizate nu este cu nimic modificata fata de cea fluida; este garantia ca mierea este naturala fara substituiri sau falsificari, stiut fiind ca mierea falsificata nu cristalizeaza.
Transformarea mierii cristalizate in miere lichida se face prin introducerea borcanului in care se gaseste, intr-un alt vas cu apa fierbinte, la temperatura de cel mult 40 grade Celsius, atentie incalzirea mierii peste aceasta temperatura aduce modificari care diminueaza calitatile mierii.

PASTRATI MIEREA IN LOCURI INTUNECOASE (IN STUP MIEREA STA IN CONDITIILE EI NATURALE LA INTUNERIC)
Mierea se pastreaza timp indelungat in conditii optime, precum recipiente de sticla (borcane) inchise ermetic, la temperatura camerei, in locuri ferite de caldura excesiva, lumina si umezeala. In conditii improprii de depozitare, mierea poate fermenta (cand apar bule de aer si degaja un miros neplacut).
Mierea fermentata trebuie aruncata, nemaiavand ce face cu ea.

 

 “MIEREA CRISTALIZATA (ZAHARISITA)
ESTE CARTEA DE VIZITA A MIERII NATURALE”